FAQ

Hur går det till?

Ni hälsas välkommna av en av våra instruktörer, deltagarna byter om och tar på sig en skyddsoverall samt skyddsmask. Instruktören går igenom bl.a. följande säkerhetsregler:

  • Masken ska alltid behållas på i anslutning till banan, oavsett om ett spel pågår eller inte.
  • Säkerhetsplugg i pipan i Safezone, detta är för övrig enda stället där masken får vara avtagen.
  • Man får inte skjuta på en redan markerad spelare.
  • Markerad spelare ropar träff, håller markören i luften och lämnar banan gående
   (spring inte).

När alla förstått dessa enkla regler, så delas paintbollmarkörer  ut och handhavande gås igenom.  Ni delas upp i lag, spelet kan börja!  Det finns ständigt domare på banan som ser till att reglerna upprätthålls och  att säkerheten ligger på högsta nivå.

Spelaren som blir träffad skriker ”träff” högt och tydligt och sträcker sedan upp markören i luften så att motspelarna även ser detta och slutar skjuta på densamme. Spelaren går sedan lugnt och stilla av banan med markören uppsträckt i luften och går till en ”safezone”. Den är ofta anlagd så att den utskjutne kan se på när de andra spelar. Spring inte av planen eftersom detta kan uppfattas som att du fortfarande är med i spelet.

Vad är paintball?

Paintball är ett trevligt och spännande sätt att umgås. Det spelas av män och kvinnor i alla åldrar världen över. Paintballens grundtanke är att ha kul och ge en upplevelse utöver det vanliga. Har man väl provat att spela vill man garanterat göra det igen! Alla kan deltaga på lika villkor, tack vare att det inte krävs en toppfysik, utan snarare ett sinne för taktiskt tänkande, lagsamarbete och mod!

I korthet går det ut på att två lag börjar i varsin ända av spelplanen i sin bas. Instruktörerna räknar ned: 3, 2, 1 – KÖR! och så är spelet igång. Sedan gäller det att få in träffar på det andra laget. Blir man träffad är man ute för denna spelomgång.

Man skjuter färgkulor på varandra med luftdrivna markörer. En färgkula är ca 12 mm i diameter och består av ett Gelatinhölje fyllt med  biologisk nedbrytbar färg. När bollen träffar, brister höljet och det blir en färgfläck på kläderna som markerar att du är ute ur spelet.

När alla i det ena laget har blivit träffade, har det lag som fortfarande har spelare kvar i spelet vunnit. Sedan finns det olika varianter av spelregler för att  få mer variation i spelet.

Paintball som sport

Paintball kommer från USA, och sporten har utvecklat mycket sedan dess uppkomst. Idag tävlar lag internationellt och mästerskap anordnas över hela världen, med stora sponsorpengar involverade. Man bör dock skilja något på paintball som tävlingssport och som rekreationsaktivitet eftersom det skiljer en hel del i förutsättningar. De som har sett en paintballtävling förstår att det rör sig om en sport. Spelarna har färgglada kläder och spelar på specialbyggda banor. Man räknar poäng och ett antal domare ser till att alla spelar efter regelboken.

Säkerhet

Som i alla aktiviteter är det viktigt att ingen gör sig illa och säkerheten är alltid det viktigaste. Den viktigaste säkerhetsutrustningen som

används är skyddsglasögon med extra skydd för hela ansiktet, hals och öron. Så länge masken används korrekt så är risken för skada minimal.

Vi tillämpar hårda säkerhetsföreskrifter, våra instruktörer ser till att dessa regler efterlevs.

Vi har mycket god olycksstatistik, inga skador sedan starten för 15 år sedan. Undersökningar i USA har visat att det är procentuellt fler skador i bowling eller golf än i paintball. Självklart förekommer lite hudrodnader, något blåmärke men det hör till spelets charm enligt många av våra nöjda kunder.Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d8438/public_html/wp-content/themes/gotham/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d8438/public_html/wp-content/themes/gotham/footer.php on line 2
^